2024 : Ziekteverzuim voorkomen en verminderen

Verzuim op de werkvloer is een onderwerp dat zowel werkgevers als werknemers raakt. Het is een dynamisch veld, onderhevig aan trends op het gebied van gezondheid, technologie, werkethiek en maatschappelijke veranderingen. Ondertussen zijn we alweer een paar maanden op weg in 2024 en het is essentieel om vooruit te blijven kijken en te anticiperen op de trends die het ziekteverzuim kunnen beïnvloeden. In dit artikel een aantal praktische tips voor zowel werkgevers als werknemers om ziekteverzuim te voorkomen en/of te verminderen. Neem de leiding over gezondheid en welzijn binnen jouw organisatie!

Verzuim in Nederland

We zien de afgelopen jaren (en ook komende jaren) verschillende “trends” in de manier waarop we naar ziekteverzuim kijken. Deze trends bieden zowel uitdagingen als kansen voor Nederlandse bedrijven. Laten we samen kijken hoe we deze trends kunnen benutten om een gezondere, productievere werkomgeving te creëren.

Technologische innovaties en digitale gezondheid

Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven en dit zal alleen maar toenemen. Van wearable technologieën die gezondheidsstatistieken monitoren tot apps die mentale gezondheid ondersteunen. Digitale hulpmiddelen kunnen een sleutelrol spelen in het voorkomen van verzuim. Werkgevers kunnen deze technologieën integreren om werknemers te helpen hun gezondheid proactief te beheren.

Flexibiliteit en werk-privébalans

De roep om flexibiliteit en een betere werk-privébalans is luider dan ooit. Werknemers zoeken naar banen die hen niet alleen financieel, maar ook persoonlijk voldoening geven. Flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden en een cultuur die werk-privébalans ondersteunt, kunnen helpen verzuim te verminderen door stress en burn-out te voorkomen.

Maatschappelijke bewustwording en geestelijke gezondheid

Geestelijke gezondheid is niet langer een taboeonderwerp. Erkenning van het belang van mentaal welzijn in de werkomgeving groeit. De komende jaren zal van organisaties gevraagd worden om programma’s en ondersteuning te bieden voor de geestelijke gezondheid van hun werknemers. Investeren in mentale gezondheidszorg gaat steeds meer een deel uitmaken van de bedrijfscultuur.

Hoe kunnen we ziekteverzuim voorkomen en verminderen?

Het voorkomen en verminderen van verzuim is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Hier zijn acties die zowel werkgevers als werknemers kunnen ondernemen om een positieve invloed uit te oefenen.

Voor werkgevers

  • Creëer een open cultuur: Moedig open gesprekken aan over gezondheid en welzijn. Dit vermindert stigmatisering en maakt het voor werknemers gemakkelijker om hulp te zoeken wanneer dat nodig is;
  • Investeer in gezondheidsprogramma’s: Of het nu gaat om fitnesslidmaatschappen, gezondheidsscreenings of mentale gezondheidsdiensten, lat weten dat je de gezondheid van je werknemers serieus neemt;
  • Bied flexibele werkmogelijkheden: Dit toont aan dat je de behoeften van je werknemers respecteert en kan helpen stress en burn-out te voorkomen.

Voor werknemers

  • Zorg voor jezelf: Gezond eten, regelmatig bewegen en voldoende slaap zijn cruciaal. Neem ook de tijd om te ontspannen en je te ontladen van werkstress;
  • Maak gebruik van beschikbare hulpbronnen: Of het nu gaat om deelname aan een gezondheidsprogramma van het bedrijf of het zoeken van professionele hulp, wees actief in het managen en bewaken van je gezondheid;
  • Communiceer openlijk: Als je problemen ondervindt, praat dan met je leidinggevende. Samen kunnen jullie oplossingen vinden die voor beide partijen werken.

Samen naar een gezondere toekomst

Door nu actie te ondernemen en te anticiperen, kunnen we samen werken aan het verminderen van ziekteverzuim. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid en het welzijn van individuele werknemers, maar ook voor de algehele productiviteit en het succes van Nederlandse bedrijven. Laten we meer samenwerken aan een toekomst waarin gezondheid en welzijn op de voorgrond staan. Door te investeren in onze gezondheid, door flexibiliteit en begrip te tonen en door de kracht van technologie te omarmen, kunnen we een veerkrachtige, gezonde werkomgeving creëren.

Overleggen over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Bel, app of mail ons voor het inplannen van een afspraak of gewoonweg om (urgente) casuïstiek te bespreken. Dit is tevens mogelijk via deze link.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van tweede spoor, vitaliteit en verzuim.

ViaMensa

Reageert binnen een uur

ViaMensa
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?