De zomervakantie is voorbij…

De zomervakantie is voorbij, en het is tijd om weer aan het werk te gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je het vakantiegevoel niet snel vergeet en vol energie en vitaliteit aan je werk begint? In deze blog delen we vanuit ViaMensa waardevolle tips om het vakantiegevoel vast te houden en op een ontspannen manier weer aan de slag te gaan.

1. Zoek een coach voor loopbaanideeën en inspiratie

Na een ontspannende vakantie ben je misschien geïnspireerd geraakt om nieuwe doelen te stellen of veranderingen in je loopbaan te overwegen. Het kan lonend zijn om eenloopbaancoach te raadplegen om je ideeën en ambities verder uit te werken. Een coach kan je helpen bij het identificeren van je sterke punten, interesses en passies, en je begeleiden bij het ontwerpen van een plan om je professionele doelen te bereiken.

2. Vasthouden van het vakantiegevoel

Om te voorkomen dat je te veel inhaalwerk moet doen en jezelf te veel onder druk zet, is het belangrijk om het vakantiegevoel vast te houden. Plan je eerste werkdagen na je vakantie niet te vol en geef jezelf de ruimte om rustig op te starten. Neem de tijd om na te denken over hoe je de komende maanden en weken rustig kunt inplannen en ruimte kunt creëren voor ontspanning en herstel. Zeker als je voor de vakantie al te maken had met burn-out gerelateerde klachten. Twijfel je of je (of die ene collega uit je team) voldoende hersteld is. Kijk dan even hier.

3. Plan relaxmomenten in

Om de overgang van vakantie naar werk soepeler te laten verlopen, is het een goed idee om relaxmomenten in je werkdag op te nemen. Neem regelmatig pauzes om even tot rust te komen, een korte wandeling te maken of gewoon even je gedachten te laten afdwalen. Dit helpt je om je energieker en gefocust te voelen gedurende de dag.

4. Denk terug aan de leuke vakantieherinneringen

Het is normaal om na de vakantie direct op te gaan in het werk en de dagelijkse routines. Om het vakantiegevoel langer vast te houden, denk regelmatig terug aan de leuke momenten en herinneringen die je tijdens je vakantie hebt gemaakt. Dit zal je helpen om positieve gevoelens te behouden en je gemotiveerd te houden in je werk.

5. Begin niet meteen met je e-mail

Bij het hervatten van het werk kan het verleidelijk zijn om meteen je e-mails te checken en te reageren op berichten. Probeer dit echter te vermijden en neem de tijd om rustig je taken en prioriteiten voor de dag te overwegen. Dit zal je helpen om gefocust en productief te blijven. Dat is sowieso een goede tip: lees op vaste tijdstippen per dag je e-mails uit, zodat je niet continu getriggerd wordt door de inhoud ervan. Als je er op dat moment tóch niet mee aan de slag gaat heeft het weinig zin om al onrust te voelen over dat stroef lopende project of die klagende klant. Neem bijv. 12.00 uur en 16.00 uur om je e-mailberichten te beantwoorden.

6. Maak een SMART-lijst van je goede voornemens

Als je tijdens je vakantie nieuwe inzichten en ideeën hebt gekregen, is het een goed idee om deze om te zetten in concrete doelen. Maak een SMART-lijst (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) van je goede voornemens en stel een plan op om deze te realiseren. Lastig om goede voornemens vol te houden? Doe het samen met iemand die hier veel, heel veel ervaring in heeft en je de juiste handvatten geven kan.

7. Plan een wandelpauze in de namiddag

Om je energie gedurende de hele werkdag op peil te houden, neem een wandelpauze in de namiddag. Even een frisse neus halen en wat beweging kan je hersenen activeren en je helpen om scherp te blijven.

8. Schakel op tijd af

Het is belangrijk om je grenzen te respecteren en niet constant door te werken. Schakel je computer en werktelefoon uit op een redelijke tijd, zelfs als je nog niet alles hebt afgerond. Rust en herstel zijn essentieel voor je productiviteit en welzijn op de lange termijn.

Alleen ga je sneller. Samen kom je verder (en blijf je duurzaam inzetbaar)

Kortom, met de juiste mindset en planning kun je het vakantiegevoel vasthouden en met vitaliteit en energie aan je werk beginnen. Gebruik de inspiratie die je tijdens je vakantie hebt opgedaan om je doelen te stellen en je professionele groei te bevorderen. Onthoud dat een evenwichtige aanpak van werk en ontspanning cruciaal is voor een succesvolle carrière en een gezond leven. Neem de tijd om te reflecteren, te ontspannen en te genieten van de herinneringen aan je vakantie terwijl je je weer volledig inzet voor je professionele taken. En doe je dat graag samen met een ervaren professional? Dan zijn we er voor je: voor die ene vraag, dat langdurige traject en álles daartussen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van tweede spoor, vitaliteit en verzuim.

ViaMensa

Reageert binnen een uur

ViaMensa
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?