Een gezonde levensstijl vinden we steeds belangrijker. Nederlanders worden gemiddeld steeds ouder en werken langer door. Dat doen we graag in goede gezondheid. Er is dus een groeiend bewustzijn onder mensen over gezondheid en welbevinden. Ook op de werkvloer.
In dit artikel nemen we je mee in de acht belangrijkste aspecten van een gezonde levensstijl. We geven je tips om dit ook op jouw werkplek te realiseren en zo fysiek verzuim te voorkomen. En we gaan in op de rol van voeding en stressmanagement.
De 8 belangrijkste aspecten van een gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl betekent simpelweg dat je keuzes maakt die goed zijn voor zowel je lichaam als je geest. Met de meeste aspecten ben je ongetwijfeld bekend.
Nog even de acht belangrijkste op een rij:
-
- Voeding
Een gezond dieet met veel groenten, fruit, volle granen, mager eiwit en gezonde vetten. - Beweging
Regelmatige activiteiten, variërend van rustig wandelen tot intensieve oefeningen. - Ontspanning en stressmanagement
Methoden zoals mindfulness, maar ook tijd doorbrengen met dierbaren. - Rust en slaap
Essentieel voor zowel fysiek als mentaal herstel. - Beperking van ongezonde gewoonten
Zoals het matigen van alcohol en stoppen met roken. - Hydratatie
Voldoende water drinken voor het goed werken van diverse lichaamsfuncties. - Preventieve gezondheidszorg
Regelmatige controles en vaccinaties. - Sociale connecties
Belangrijk voor mentaal welzijn.
- Voeding
Hoe bevorder je een gezonde levensstijl op de werkvloer?
Uit een onderzoek van Zorginstituut Nederland onder 2000 Nederlanders blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders belang hecht aan het bevorderen van een gezonde levensstijl. Omdat we in een week vaak meer tijd op ons werk doorbrengen dan thuis, is het prettig als ook een werkgever een gezonde levensstijl stimuleert. Bijvoorbeeld door het ondersteunen van gezonde eetgewoonten en regelmatige beweging.
Hoe kun je als werknemer zelf actief bijdragen aan het creëren van een gezonde werkomgeving om zowel je eigen welzijn als dat van je collega’s te verhogen en uitval te voorkomen?
-
- Beweeg actief
Maak korte wandelingen of doe rek- en strekoefeningen tijdens pauzes. - Eet gezond
Kies voor gezonde snacks en lunches. - Blijf gehydrateerd
Drink voldoende water gedurende de dag. - Verlaag stress
Las voldoende korte pauzes in om te ontspannen. - Vraag om een ergonomische werkplek
Zorg voor een stoel, bureau en computerscherm die je op de juiste hoogte en afstand kan instellen. - Praat met je collega’s
Neem ook tijd voor korte sociale gesprekken met je collega’s. - Zorg voor een goede werk-privébalans
Vermijd overwerken en het mee naar huis nemen van werk. - Neem initiatief
Moedig gezondheids- en welzijnsinitiatieven aan of start zelf een groep of activiteit.
- Beweeg actief
Welke rol speelt voeding bij het voorkomen van fysiek verzuim?
Voeding speelt een sleutelrol in de preventie van chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en obesitas. Deze aandoeningen kunnen leiden tot langdurig fysiek verzuim en beperkingen in de werkprestaties. Goede voeding levert voordelen als:
Energie en concentratie
Een voedzaam dieet is belangrijk voor het behoud van concentratie en alertheid, wat essentieel is voor productiviteit op het werk.
Immuunsysteem versterken
Gezonde voeding, rijk aan vitamines en mineralen, kan het immuunsysteem versterken. Dit helpt het lichaam om infecties en ziekten te bestrijden, wat leidt tot minder ziekteverzuim.
Preventie van chronische ziekten
Voeding speelt een sleutelrol in de preventie van chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en obesitas; aandoeningen die kunnen leiden tot langdurig verzuim.
Mentale gezondheid
Een gezond dieet kan het risico op depressie en angst verminderen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een afname van stressgerelateerd verzuim.
Gewichtsbeheersing
Goede voeding helpt bij het handhaven van een gezond gewicht, wat belangrijk is om gezondheidsproblemen gerelateerd aan zowel onder- als overgewicht te voorkomen.
Hoe kan stressmanagement helpen bij het verminderen van ziekteverzuim?
Dat mensen daadwerkelijk ziek kunnen worden van stress, zowel fysiek als mentaal, is inmiddels geen nieuws meer. Stressmanagement speelt dan ook een steeds belangrijkere rol bij het verminderen van fysiek verzuim op de werkplek. Effectief stressmanagement kan op verschillende manieren bijdragen aan het welzijn van werknemers:
Gezondheidsrisico’s verminderen
Door stressniveaus te beheren, kunnen gezondheidsrisico’s als hoge bloeddruk, hartziekten en een verzwakt immuunsysteem worden beperkt.
Mentale gezondheid verbeteren
Het bevorderen van een gezonde geestelijke gezondheid is cruciaal voor het algehele welzijn en helpt angst en depressie, en daarmee fysiek verzuim, te verminderen.
Slaapkwaliteit verbeteren
Goede stressmanagementmethoden kunnen leiden tot een betere nachtrust, wat essentieel is voor herstel en energie.
Productiviteit verhogen
Door stress effectief te beheren, kunnen werknemers zich beter concentreren en productiever zijn. Dit vermindert het risico op burn-outs en daaraan gerelateerd verzuim.
Werktevredenheid verbeteren
Een werkomgeving die tools biedt voor stressmanagement draagt bij aan een grotere werktevredenheid en betrokkenheid, wat weer leidt tot minder verzuim.
Conclusie
Als werknemer kun je heel goed jouw gezonde levensstijlkeuzes voortzetten op de werkvloer. Zo creëer je een gezonde werkplek voor zowel jezelf als je collega’s!
Meer weten over een gezonde levensstijl op de werkvloer?
Geïnspireerd geraakt? En wil je meer weten over hoe je een gezonde levensstijl op de werkvloer kunt bevorderen? Bezoek dan eens de website van ViaMensa voor meer informatie over vitaliteit, verzuim en re-integratie. Samen werken we aan een gezondere en productievere werkomgeving!