Ziekteverzuim bereikt recordhoogte

Het ziekteverzuim in Nederland is in 18 jaar niet zo hoog geweest als nu. In de laatste drie maanden van 2020 steeg het verzuimpercentage naar 4,9 procent. De oorzaak? Vergrijzing van de beroepsbevolking en natuurlijk corona.

“Trendmatig liep het ziekteverzuim al wel langer op, vermoedelijk door vergrijzing, want oudere werknemers zijn gemiddeld langer ziek. Maar dit is zo veel meer, dan kan het bijna niet anders te verklaren zijn dan door corona”, zegt hoofdeconoom Pieter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de statistiek.

Vooral in de zorg zag het CBS de verzuimcijfers pieken. Gemiddeld verzuimde hier 6,8 procent van het personeel. In verpleeg- en verzorgingstehuizen was dit zelfs 8,2 procent. Van Mulligen: “Dit zijn de typische coronabrandhaarden. Het zijn de plekken waar mensen elkaar snel aansteken”.

Horeca telt steeds meer zieken
In de horeca neemt het ziekteverzuim in een rap tempo toe. In het vierde kwartaal van 2020 was het percentage 4,3 procent. Dat is 1,5 procentpunt meer dan in het vierde kwartaal van 2019. Ook in het derde kwartaal lag het verzuim in de horeca al 1,5 procentpunt hoger dan een jaar eerder. Niet eerder nam het ziekteverzuim in de horeca zo snel toe.

Het ziekteverzuim in Nederland is in 18 jaar niet zo hoog geweest als nu. In de laatste drie maanden van 2020 steeg het verzuimpercentage naar 4,9 procent. De oorzaak? Vergrijzing van de beroepsbevolking en natuurlijk corona.

“Trendmatig liep het ziekteverzuim al wel langer op, vermoedelijk door vergrijzing, want oudere werknemers zijn gemiddeld langer ziek. Maar dit is zo veel meer, dan kan het bijna niet anders te verklaren zijn dan door corona”, zegt hoofdeconoom Pieter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de statistiek.

Vooral in de zorg zag het CBS de verzuimcijfers pieken. Gemiddeld verzuimde hier 6,8 procent van het personeel. In verpleeg- en verzorgingstehuizen was dit zelfs 8,2 procent. Van Mulligen: “Dit zijn de typische coronabrandhaarden. Het zijn de plekken waar mensen elkaar snel aansteken”.

Horeca telt steeds meer zieken
In de horeca neemt het ziekteverzuim in een rap tempo toe. In het vierde kwartaal van 2020 was het percentage 4,3 procent. Dat is 1,5 procentpunt meer dan in het vierde kwartaal van 2019. Ook in het derde kwartaal lag het verzuim in de horeca al 1,5 procentpunt hoger dan een jaar eerder. Niet eerder nam het ziekteverzuim in de horeca zo snel toe.

Kleine versus grote bedrijven
Kleine bedrijven kennen traditiegetrouw een veel lager verzuimpercentage dan grote werkgevers. Maar ze zijn wel met een inhaalslag bezig. In bedrijven met minder dan tien werknemers, meldde 3,3 procent van het personeel zich ziek in het vierde kwartaal van 2020. Dat is 1,5 procent meer dan een jaar eerder. Grote bedrijven kenden een ziekteverzuim van 4,5 procent. Dat was een half procentpunt meer dan een jaar eerder.

Minder verzuim bij overheid
Er waren in het vierde kwartaal ook bedrijfstakken waar het verzuim juist afnam. Bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten (5,0 procent) was het verzuim 0,7 procentpunt lager.

Bron: PWnet.nl

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van tweede spoor, vitaliteit en verzuim.

ViaMensa

Reageert binnen een uur

ViaMensa
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?