Dit kun je morgen doen om (langdurig) verzuim te voorkomen

Nog lang niet alle organisaties, hebben een verzuimbeleid opgesteld. Zelfs niet zij die dit vanuit wet- en regelgeving verplicht zijn. Wij helpen nogal wat bedrijven, organisaties en lokale overheden bij het opstellen van een goed beleid op dat vlak en soms zit de start ervan in heel simpele zaken, zoals het verhogen van de drempel voor mensen om zich ziek te melden. Want uit de praktijk blijkt dat bedrijven die mensen vragen om zich telefonisch ziek te melden, minder ziekmeldingen hebben dan bedrijven waar dit even snel via WhatsApp doorgegeven kan worden.

Het hoofddoel? Verzuim voorkomen

In een goed verzuimbeleid zijn onder meer de verantwoordelijkheden van de werkgever én van de werknemer opgenomen. Hoofddoel is om met elkaar te voorkomen dat een medewerker uitvalt. En dat begint met goede preventie, zoals een gezonde lifestyle, niet te veel stress, goed slapen, geen tot matig alcoholgebruik, het onderhouden van goede sociale contacten et cetera. Maar ook de manier waarop de werkgever zijn gesprekscyclus inregelt, deze gesprekken vervolgens voert en de toon waarop feedback wordt gegeven spelen daarin mee. Kortom, een laag ziekteverzuim, daar ben je sámen verantwoordelijk voor.

Je ziekteverzuim verlagen? Dat kan morgen al

Er zijn nogal wat aspecten die je op kunt pakken om te voorkomen dat mensen uitvallen. En áls mensen dan uitvallen zijn er ook weer tal van tools die ervoor zorgen dat mensen zo snel mogelijk weer aan het werk zin. Fijn voor de werkgever, want hij mist geen arbeidsproductiviteit. Fijn voor de werknemer, want zoveel mogelijk in de dagelijkse routine blijven, hoe kleinschalig en minimaal ook, is nog áltijd gezonder dan met de gordijnen dicht in bed blijven liggen.

Investeren in een structureel lager ziekteverzuim loont

Natuurlijk is het heel wenselijk om actief te werken aan het verlagen van reeds ontstaan ziekteverzuim binnen je organisatie, maar beter is om aan de voorkant preventief te zijn op dit vlak. En dat kan onder meer door goed gebruik te maken van regelgeving en de door jou als werkgever opgestelde richtlijnen. Zoals gezegd, het start met het opstellen van een goed verzuimbeleid waarin de verplichtingen over en weer helder beschreven zijn. Verder kun je als werkgever zoveel mogelijk zorgdragen voor een veilige werkomgeving waar een prettige sfeer heerst en mensen zich betrokken voelen. Wanneer je dat goed op orde hebt, dan rendeert dit ook. Je zou het als werkgever daarom écht als een investering in een structureel lager ziekteverzuim kunnen zien. Mooie bijvangst is overigens dat je hoger scoort op medewerkerstevredenheid waardoor je productiecapaciteit ook toeneemt.

Kort door de bocht

Natuurlijk realiseren we ons dat een kort blog zich niet leent om ‘even snel’ jouw ziekteverzuim op te lossen. Dat pretenderen we dan ook niet. Maar wat we wél zeker weten is dat er tal van acties zijn die je snel en simpel kunt ondernemen om het ziekteverzuim daadwerkelijk te verlagen. We praten je graag bij over de mogelijkheden, zowel de opties die wij voor je hebben als de opties die je zélf uit kunt voeren. En we beloven: daar zitten geen open deuren, maar vooral eye openers bij. Bel of mail. We zijn er voor je.

Deel dit bericht

ViaMensa

Reageert binnen een uur

ViaMensa
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?