Hoe Stichting Ambulance Wens dagelijks lichtpuntjes biedt

Ambulance Wens Nederland is een liefdadigheidsinstelling met 286 (grotendeels medisch getrainde) vrijwilligers. Zij vervullen dagelijks kosteloos de laatste wensen van immobiele, vaak terminale patiënten. Deze patiënten zijn afhankelijk van ambulancevervoer. Hiervoor gebruikt de stichting speciaal aangepaste ambulances.

Vanessa Schrijn is wensplanner bij Ambulance Wens. “Wij hebben zeven ambulances tot onze beschikking. Iedere dag, ook in de weekenden en op feestdagen, rijden onze vrijwilligers door het land om daarmee laatste wensen te vervullen. Van het bezoeken van een musical of concert tot een rit naar het strand en van familiebezoek tot, schrijnend genoeg, het bijwonen van een uitvaart. In principe vervullen we iedere wens, behalve als er extreme risico”s aan zitten of als het simpelweg niet mogelijk is. Denk aan een ballonvaart of helikoptervlucht: daar passen immers geen brancards in. Ook een activiteit als duiken is niet mogelijk.”

 

Kriskras door het land

De in 2007 opgerichte stichting heeft een klein clubje werknemers in dienst. Naast Schrijn is dat onder meer Menno Kuiper: naar eigen zeggen een manusje-van-alles binnen de organisatie. Kuiper: “Onze missie is om iedereen die een laatste wens heeft te kunnen helpen. Daarom kunnen we niet zonder onze vrijwilligers. Van de 286 zijn er honderd chauffeurs. Zij hebben stuk voor stuk een achtergrond als politieagent, ambulancemedewerker of brandweerman en zijn bevoegd om een ambulance te besturen. Waar zij in hun gewone werk gewend zijn om zo snel mogelijk te rijden, geldt bij ons het omgekeerde.”

“Daarnaast werken er 186 verpleegkundigen vrijwillig voor ons”, voegt Vanessa toe. “Zij zijn geschoold in het verrichten van medische handelingen en het bedienen van apparatuur als zuurstofflessen. De meesten hebben nog altijd een baan in de zorg. Degenen die al met pensioen zijn, volgen extra cursussen zodat ze hun BIG-registratie behouden.”

Er is volgens Vanessa weinig voor nodig om de vrijwilligers te activeren. “Krijgen we een spoedvraag binnen, dan vragen we in een groepsapp of iemand wil inspringen. Binnen no-time krijgen we de ene na de andere aanmelding. Al kost het soms een hele dag: het enthousiasme en de hulpvaardigheid zijn groot. Iemand uit Friesland ophalen om naar de Efteling te gaan? Geen probleem. Een vrouw die van katten houdt meenemen naar een kattencafé en het asiel? Natuurlijk!”

 

Vrienden

ViaMensa is een ‘vriend van’ Ambulance Wens. Een wens (laten) uitvoeren kost gemiddeld € 400,-. Alleen al aan de aanschaf van een ambulance hangt een prijskaartje van € 150.000. In de wetenschap dat er zeven van zijn en deze iedere vijf jaar worden vervangen omdat ze dan zijn afgeschreven, is de stichting dan ook in sterke mate afhankelijk van de donaties en giften.


Menno: “Gelukkig weten veel bedrijven en particulieren ons te vinden. Ze organiseren sportwedstrijden en gala”s met veilingen, laten zich sponsoren voor het lopen van een marathon of laten hun vermogen na, na hun overlijden. Daarnaast hebben we sinds twee jaar Vrienden. Zij doneren jaarlijks een bedrag. Eigenlijk hoeven ze daar niets voor terug, maar we proberen dat toch te doen. We sturen een nieuwsbrief, ze krijgen concertkaarten en worden uitgenodigd voor netwerkborrels. In de loop van het voorjaar verhuizen we naar een nieuw, veel ruimer pand met een grote collegezaal. Ieder jaar mogen ze daar één keer kosteloos gebruik van maken.”

Naast de grote zaal biedt het nieuwe pand, gelegen in Rhoon – onder de rook van Rotterdam, meer voordelen voor de stichting. Vanessa: “Alle ambulances hebben straks een eigen vak in plaats van dat ze achter elkaar staan. Daardoor kunnen ze makkelijk in- en uitrijden zonder andere ambulances te hoeven verplaatsen. Daarnaast krijgen we meerdere kantoorruimtes en hebben we de mogelijkheid om in-house vrijwilligers te trainen. Dat scheelt enorm veel geld. Ook voor het ontvangen van vrijwilligers en sponsors is het ideaal.”

 

Lichtpuntjes

Rik Berghout, directeur bij ViaMensa: “Net als ViaMensa heeft de stichting Rotterdamse wortels. Wij vinden het van essentieel belang om een positieve impact te hebben op de maatschappij waarin we opereren. In de dagelijkse praktijk proberen we vanuit ons werk een positieve impact te hebben op het leven van anderen. De doelstelling en missie van Ambulance Wens sluiten daar eigenlijk naadloos op aan. Hoe mooi is het dat er een stichting bestaat die een belangrijke invulling geeft aan iemands laatste wens. Het zijn kleine lichtpuntjes in zware tijden, ook voor de nabestaanden. Daarom is wat ze doen zulk prachtig werk. Wij roepen lezers van deze blog natuurlijk van harte op dit mooie doel te steunen.”

 

24/7 wensen vervullen

Voor zowel Menno als Vanessa houdt het werk in feite nooit op. Menno: “We zijn 24/7 bereikbaar. Ook als er “s avonds een spoedaanvraag binnenkomt, pakken we die op. We werken ook samen met vergelijkbare stichtingen in het buitenland. Een man had als wens om nog met een husky te sleeën. De Noorse organisatie nam het vanaf de grens over en bezorgde hem een fantastisch weekend, inclusief hotel en vervoer. Ook met Feyenoord hebben we nauwe contacten. Na het landskampioenschap van Feyenoord mochten vier fans zelfs, op brancard, vooraan bij het stadhuis liggen. Ze kregen volop aandacht van de spelers en hadden de dag van hun leven. Dat is alle tijd en energie meer dan waard.”

Ook vriend van de Stichting Ambulance Wens worden? Kijk op de website van Stichting Ambulance Wens of meld je direct aan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van tweede spoor, vitaliteit en verzuim.

ViaMensa

Reageert binnen een uur

ViaMensa
Hoi,
Waar kan ik je mee helpen?